Kako do odličnega komposta? | Mind your eco
Kategorije: Kompost
Kako do odličnega komposta?

Kakšen kompost uporabljate na svojih gredah? Odgovor v resnici poznate le, če ste kompost pripravili sami! Lastnoročno ste na kompostnik odložili ustrezne odpadke, kombinirali zelene in rjave plasti ter do boljšega in hitrejšega rezultata morda prišli s pomočjo efektivnih mikroorganizmov.  

Pravi vrtičkar obvlada setev in žetev, kolobarjenje in kompostiranje
NAČRTUJMO ODLAGANJE ORGANSKIH ODPADKOV

Ob spomladanski pripravi zemlje za setev bomo pograbili trohneče lanske organske ostanke. Ob poletnem pletju bomo imeli kup zelenih plevelov, ki so morda polne koristnih snovi. Ob pobiranju pridelka bomo plodove vsaj delno očistili že na vrtu. Kam bomo odložili biološke odpadke z vrta? In kam bomo odložili odpadke, ki bodo nastajali ob pripravi užitkov iz lastnih pridelkov doma? Načrtujmo njihovo odlaganje tako, da bodo koristna hranila po zaključenem krogu znova bogatila naše grede. Načrtujmo pripravo komposta.

SESTAVIMO KOMPOSTNI KUP

V kompostnik na vrtu odlagamo organske snovi, torej vse, kar je nekoč bilo živo. Biološke odpadke dodajamo tako, da jih pomešamo na sredino, da ne povzročimo zadrževanja neželenih glodavcev. Odloženi odpadki se razgradijo v temno, vlažno in drobljivo snov, podobno zemlji. Brez dodatnih posegov se bo to zgodilo v nekaj letih. Če kupu odpadkov pomagamo, bo razkrojen v nekaj mesecih. Poskrbimo za zračnost in nalagamo materiale različnih struktur. Kompost sestavljamo tako, da izmenjaje dodajamo zelene in rjave plasti. Zelene snovi so  npr. pokošena trava, ostanki sadja in zelenjave, gnoj, ostanki obrezovanja svežih rastlin. Rjave snovi so suho listje, časopisni papir, slama, posušene vrtne rastline. Snovi v kompostniku prvič premešamo, ko je napol poln, in drugič, ko je skoraj poln. Napolnjenega prekrijemo s plastjo zemlje, staro preprogo ali kakšnim drugim »pokrovom«, za ohranjanje toplote in hitrejše dozorevanje. Kak meter visok kup komposta bo pripravljen za uporabo po približno štirih mesecih. Takrat ga bomo vkopali v grede in jih tako pognojili. 

POSPEŠIMO KOMPOSTIRANJE Z EFEKTIVNIMI MIKROORGANIZMI

Naraven proces kompostiranja od zbiranja prek sestavljanja, mešanja in dozorevanja praviloma traja eno leto. Pospešimo ga lahko z dodajanjem efektivnih mikroorganizmov, kakršni so npr. v posipu Bokashi Organico (oz. biogen). Če kup organske snovi navlažimo, da vsebuje okoli 35 odstotkov vlage, v kup primešamo posip in ga pokrijemo s slamo, bo kompost pripravljen v dveh mesecih. Če sestavljamo kopostni kup z zelenimi in rjavimi plastmi, lahko kompostiranje pospešimo tako, da na vsak nanos organske snovi posujemo posip Bokashi Organico (oz. biogen). Kompost bo pripravljen v treh mesecih, spodnje plasti pa lahko odvzemamo in uporabljamo kar sproti. 

NA KOMPOST DODAJAJMO FERMENTIRANE GOSPODINJSKE ODPADKE

Odlična zelena plast komposta so fermentirani gospodinjski odpadki, ki s pomočjo posipa nastanejo v 14 dneh v zrakotesnem zabojniku za kompostiranje Bokashi Organico. Vrtičkarji, lastniki vrtov in kompostnikov tudi zato radi izberejo set dveh zabojnikov Bokashi Organico s priloženim posipom. Med tem ko v prvem košu poteka fermentacija, polnijo drugi koš. Z izmenično rabo pripravljajo fermentirano organsko zmes, ki je osnova za visokokokakovostni kompost 1. razreda.